Bizim açımızdan yepyeni bir alana girdik. Tarım ile ilgilenmekte zor, ama bu iş bambaşka!
Sabun, hele ki sıvı sabun, duş jeli, vücut kremi konusu sabır isteyen, karışık ve çok araştırılması gereken konular. Her bir ürün için uzun ve çok yönlü araştırma-geliştirme yapılması gerekiyor. Esansıydı, aldığı şekildi, ambalajı, etiketi, bakanlık izinleri derken yeni ve zorlu bir sektöre girmiş oluyorsunuz.
Kalıp sabunun kuruması, içindeki nemi atması en az 7 hafta. Hal böyle olunca raflarda el sürmeden duran sabunlara bakarak bekliyorsunuz… Ya sıvı sabun? İçine zararlı kimyasallar koymayınca, istediğiniz kıvamı alması öyle zorlaşıyorki! Gerçekten ciddi çalışan laboratuvar ve kimyagerlerle olabilecek bir iş. Yoksa bas kostiği, bas SLES’i bitsin gitsin.
Tabii bu zararlıların da ne olduğunu da öğrendik bu süreçte:
Paraben: Toksik ve kansorejen bir madde olan paraben, kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde raf ömrünü uzatmak için kullanılır. Parabenler östrojen hormonunu taklit eden maddeler olduğu için meme kanseri riskini arttırabileceği belirtilmektedir. Methylparaben, propylparaben, butylparaben, isobutylparaben, ethylparaben isopropylparaben, ve benzylparaben parabenin çeşitlerine örnektir.
Likit parafin (petrolatum, paraffinum liquidum): Cildin yumuşak ve parlak görünmesi için kullanılan petrol türevidir. Ciltteki gözenekleri tıkayan bu madde toksinlerin deri yoluyla vücuttan atılmasını engeller. Toksik, alerjen ve kanserojen etki yapar. Daha çok vücut kremleri ile bebek yağlarında bulunur, gözenekleri tıkadığı için uzun süre nemi hapsettiği iddia edilir. Ancak uzun vadede sağlıklı değildir.
SLS / SLES: Şampuan, deterjan, yer sabunları, diş macunu, banyo köpükleri, tıraş kremleri, ağız yıkama solüsyonları, nemlendiricilerde kullanılan ucuz bir etken maddedir. Kanserojen etkisi yaygın olarak bilinmekte ve özellikle bebek ve çocuklarda hormonal bozulma, saç dökülmesi, göz bozulması ve cilt yüzeyinde döküntülere sebebiyet verebilir.
Formaldehit: Kanserojen olan bu ürün çok ucuz bir koruyucu olduğundan izinsiz üretimlerde çok kullanılmaktadır. Teneffüs edilmesi ve/veya deri ile teması halinde zehirlidir.
Propylene Glycol (PG): Petrol türevi bir madde olduğu için ciltte reaksiyona neden olur, tahriş edicidir.
Polyethylene Glycol (PEG): Deri emilimi ve/veya yutma ile zararlı etkiler oluşabilir. Fazlaca görülen etkileri göz ve mikozada kaşıntı, deride tahriş, santral sinir sisteminde depresyon, zehirlenmedir. Uzun kullanım sonucunda kan, karaciğer, böbrek ve deri tahribatlarındaki hasarlar ağırlaşabilir.
Lanolin: Pek çok merhem yapımında, ruj gibi kozmetiklerde, el kremlerinde ve traş kremlerinde kullanılır. Kanserojen olduğuna dair bir tespit olmamasıyla beraber tahriş ettiği bilinir. Yapılan çalışmalarda lanolin içeren bazı kozmetiklerde kanserojen böcek öldürücü DDT bulunduğu ve bunun cilt tarafından emildiği gözlemlenmiştir.
Aslında, tarımla uğraşmanın yanı sıra bu işe de girmiş olmaktan, iyi zeytinyağından kozmetik ürün ürettirmekten çok memnunuz. Güvenilir, insan sağlığına zarar verebilecek maddelerin kullanılmadığı ürünlere sahip olmak çok güzel.
Lütfen sizler de, aldığınız ürünlerin içerik bilgilerinde bu hammaddeleri arayın, mümkün olduğu kadar bunların olduğu ürünleri kullanmayın. Günümüzde yaşadığımız pek çok sağlık ve çevre sorunu bilinçsiz tüketimden kaynaklanıyor. Bu düzeni değiştirmek, kendimize, cildimize ve doğaya bu iyiliği yapmak elimizde…